I våra armhålor finns såväl ekkrina (merokrina) och apokrina svettkörtlar, som hybriden apoekkrina svettkörtlar. Den stora mängden av flera olika typer av svettkörtlar är det som gör att det här kan bildas både större mängd svett och kraftig svettlukt.

Från de apokrina svettkörtlarna kommer en knappt synlig och lätt oljig svett, rik på energi, som när den når hudytan konsumeras av hudens bakterier. Det är nedbrytningsprodukterna därifrån som sedan ger den karaktäristiskt fräna svettlukten.

Svettfläckarna på kläderna däremot orsakas främst av de ekkrina och apoekkrina svettkörtlarna, som producerar en större mängd svett bestående främst av vatten och koksalt. För de som upplever problem med armsvett debuterar problemen ofta i tonåren, på grund av att både de apokrina och apoekkrina svettkörtlarna stimuleras av könshormoner.

Många som lider av problem med armsvett (axillär hyperhidros) byter ofta kläder och väljer också kläder och färger noga för att i möjligaste mån dölja fläckarna. Vita och svarta plagg är mindre avslöjande, liksom stora, löst sittande tröjor. Att problemet ofta uppstår i tonåren kan tyvärr också göra att man undviker att t.ex. räcka upp handen i skolan, av rädsla för att blotta avslöjande svettfläckar.

Dermix Absolut Torr Roll-on eller Dab-on kan med fördel användas för behandling av armsvett. Används Roll-on ska behållaren skakas före användning. Används Dab-on-flaskan är det viktigt att applikatorn duttas mot huden, inte dras fram och tillbaka, så att rätt mängd vätska appliceras. Efter att ha applicerat produkten på ren och fullständigt torr hud på kvällen och sedan tvättat av resterna på morgonen efter, kan man om man vill kombinera den med en (aluminiumfri) deodorant för doftens skull.