Frågor & svar

Gör så här:

Steg 1: För att uppnå full effekt och för att minimera risken för hudirritation, är det viktigt att huden är fullständigt torr när du applicerar Absolut Torr. Tvätta huden och torka väl med handduk. Låt huden lufttorka ytterligare en stund. Eventuellt kan hårtork användas, med sval luft.

Steg 2: Nyrakad hud blir lätt irriterad. Du bör därför inte ha rakat dig under armarna under det närmaste dygnet före applicering av Absolut Torr.

Steg 3: Applicera Absolut Torr på huden, t.ex. i armhålan, någon timme innan du lägger dig på kvällen och låt torka in – det tar normalt bara någon minut, men tiden påverkas av t.ex. kroppsbehåring.

Steg 4: Tvätta av huden på morgonen. Om du önskar kan du använda en vanlig doftdeodorant men det är inte nödvändigt. Absolut Torr håller huden torr och luktfri i upp till 7 dagar.

Steg 5: Vanligtvis räcker det om behandlingen upprepas en gång i veckan. Du kan själv pröva dig fram till lämpliga mellanrum.

Om du lider av kraftiga svettningar kan du inledningsvis behöva applicera Absolut Torr oftare för att få en bestående effekt. I fortsättningen räcker det vanligtvis att behandlingen upprepas en gång i veckan.

På händer och fötter är huden grövre, därför måste du upprepa behandlingen oftare där än under armarna. Applicera Absolut Torr flera kvällar i följd under den första tiden, för att uppnå full effekt.

Antiperspiranter som Absolut Torr innehåller aluminium. Aluminium är den vanligaste metallen i jordskorpan och det tredje vanligaste grundämnet, efter syre och kisel. Detta gör att ämnet finns överallt omkring oss i små mängder. Det aluminium vi får i oss och som kroppen kan ta upp kommer nästan uteslutande från mat och dryck. Förvaring och tillagning av sura livsmedel i kärl av aluminium kan öka intaget och det finns vissa läkemedel som innehåller aluminium.

Eftersom det ibland förekommer påståenden och rykten om att antiperspiranter är farliga för hälsan, genom att de innehåller just aluminium, kan det vara bra att känna till hur Absolut Torr och andra antiperspiranter fungerar. Det som händer när de appliceras på huden är att det bildas en slags gelpluggar, så kallade polymerer, i svettkörtlarnas utförsgång, vilket förhindrar svettningen lokalt.

För att ett ämne ska kunna penetrera huden, komma in i blodet och cirkulera i kroppen krävs bland annat att molekylen har en vikt på maximalt 700 Dalton. De polymerer som antiperspiranterna bildar vid kontakt med svett är mycket större än 700 Da och kan därför inte absorberas av huden.

Är man orolig för hälsoeffekter av aluminium kan man naturligtvis välja aluminiumfria deodoranter, som maskerar och minskar svettlukten snarare än förhindrar själva svettningen, men för att påverka kroppens faktiska upptag av aluminium måste man titta på mat och dricksvatten etc.

Det finns inga särskilda restriktioner för användning av Absolut torr under graviditet och amning, men känner man sig orolig bör man rådgöra med sin BVC-sköterska eller liknande.

Antiperspiranter som Absolut Torr innehåller aluminium. Aluminium är den vanligaste metallen i jordskorpan och det tredje vanligaste grundämnet, efter syre och kisel. Detta gör att ämnet finns överallt omkring oss i små mängder. Det aluminium vi får i oss och som kroppen kan ta upp kommer nästan uteslutande från mat och dryck. Förvaring och tillagning av sura livsmedel i kärl av aluminium kan öka intaget och det finns vissa läkemedel som innehåller aluminium.

Det som händer när antiperspiranter appliceras på huden är att aluminiumet bildar en slags gelpluggar, så kallade polymerer, i svettkörtlarnas utförsgång, vilket förhindrar svettningen lokalt. För att ett ämne ska kunna penetrera huden, komma in i blodet och cirkulera i kroppen krävs bland annat att molekylen har en vikt på maximalt 700 Dalton. De polymerer som antiperspiranterna bildar vid kontakt med svett är mycket större än 700 Da och kan därför inte absorberas av huden.

Är man orolig för hälsoeffekter av aluminium kan man naturligtvis välja aluminiumfria deodoranter, som maskerar och minskar svettlukten snarare än förhindrar själva svettningen, men för att påverka kroppens faktiska upptag av aluminium måste man titta på mat och dricksvatten etc.

Absolut Torr finns i tre varianter; Roll-on, Dab-on och wipes. Produkterna har i grunden samma innehåll och koncentration och motverkar alla typer av svettningar i upp till 7 dagar.

Absolut Torr Dab-on är den klassiska varianten av Absolut Torr som har funnits på svenska apotek sedan 1980-talet. Absolut Torr Dab-on duttas på huden med hjälp av en dab-o-matic applikator. Originalformuleringen har justerats så att den nu finns även i praktisk roll-on-förpackning, men utan att sänka koncentration eller effekt. Absolut Torr wipes är en antiperspirant i form av en våtservett. Samma innehåll och effekt men i ett annat smart format. Absolut Torr wipes förenklar behandling av t ex händer, fötter, rygg och bröst. Perfekt för väskan och på resan!

Det finns ingen åldersgräns för Absolut Torr men om det gäller yngre barn rekommenderar vi att man tar kontakt med läkare för att få ordination. Vanligtvis börjar man använda Absolut Torr från ca 13 års ålder. Tänk på att mindre barn behöver hjälp att applicera och prova på en liten yta först, då barns hud är känsligare.

Det går bra att använda Absolut Torr i ansiktet och i pannan men prova på en liten yta först eftersom huden i ansiktet är känsligare. Och akta ögonen. Prova gärna Absolut Torr Wipes som gör behandling av panna och ansikte lättare.

Hyperhidros är uttalad, kraftig svettning, som inte är funktionell eller motsvarar kroppens behov. Det karakteriseras av en kraftig svettning ofta lokaliserad till armhålor, handflator, fotsulor, huvud, ansikte och nacke.

Hyperhidros debuterar i barnaåren, tonåren eller under tidig vuxen ålder. Handsvett och fotsvett debuterar ofta redan i småbarnsåldern medan armsvett framträder i tonåren eller tidig vuxen ålder. Hyperhidros är lika vanligt hos män och kvinnor och tillståndet är ärftligt.

Upplever man att man svettas så mycket att privatlivet eller yrkeslivet påverkas negativt och behandling med extra effektiv antiperspirant innehållande aluminiumklorid (som t ex Absolut Torr) inte hjälper, kan man söka hjälp via vården. I första hand bör man vända sig till en vårdcentral alternativ en hud- eller svettmottagning.

Absolut Torr innehåller aluminiumklorid, vilket i kontakt med fukt kan ge sveda, klåda och stickningar i huden. Besvären beror alltså oftast på att huden inte har varit helt torr vid appliceringen. Var därför noga med att torka huden väl före användning. Torka med handduk och låt lufttorka. Använd hårtork med kall luft vid behov. Besvären är i regel snabbt övergående och märks främst de första 30 minuterna efter appliceringen. Om huden blivit röd och irriterad kan man stryka på en receptfri hydrokortisonsalva och undvika tätt sittande kläder. Ofta blir mängden vätska på huden mindre om man använder Absolut Torr Wipes, vilket kan minska risken för irritation hos den som har känslig hud.

Om applikatorn går sönder kan du beställa en ny genom att kontakta oss via absoluttorr@navamedic.com.

Som för andra antiperspiranter i roll-on format kan kristallisering av aluminiumsaltet göra att kulan går trögt eller fastnar. Har produkten inte använts på länge eller ska användas för allra första gången kan man därför behöva knuffa loss kulan med tummen eller handflatan. För Absolut Torr är detta behov större, då den höga koncentrationen ökar risken för kristallisering. Som anges på förpackningen ska produkten förvaras stående.