Sådant som ökar vår puls ökar också vår svettproduktion, eftersom pulsökningen leder till högre kroppstemperatur vilket ökad svettning hjälper kroppen att kontrollera.

Naturligtvis svettas vi mer när det är varmt runt omkring oss och när vi anstränger oss fysiskt, men det finns också andra saker som kan bidra till tillfälligt ökad svettning.

  • Alla har vi väl upplevt att ett viktigt möte, en date eller ett tillfälle då vi måste prestera på topp och under press också leder till ett ökat svettpåslag.
  • Starka kryddor. Kryddstark mat, med t.ex. chili, tabasco eller Sambal Oelek kan ge ökad svettning.
  • För hög alkoholkonsumtion.
  • Sjukdomstillstånd. Förutom vid sedvanlig feber är svettningar också vanligt bland personer som har hjärtkärlsjukdom samt hos personer med ökad ämnesomsättning till följd av t.ex. struma. Hos diabetiker kan ökad svettning vara ett tecken på lågt blodsocker.
  • Viss läkemedelsbehandling.

Vältränade svettkörtlar?

Personer som tränar mycket, tenderar både att producera mer svett och att börja svettas tidigare. Det beror inte på att antalet svettkörtlar ökar utan på att de blir mer vältränade, d.v.s. de anpassar sig efter hand för att kunna avsöndra mer vätska och därmed bidra till mer effektiv nedkylning av kroppen vid träning. Särskilt tydlig brukar skillnaden bli på stora hudytor som ben och armar, där ökad svettning ger extra god möjlighet till stor avdunstning.

Att män ofta har större muskelmassa, vilken genererar mer värme, bidrar till att de ofta svettas mer än kvinnor. Jämför man personer med samma träningsstatus och muskelmassa spelar dock inte personernas kön någon roll för mängden svett.

Personer med hyperhidros

För personer med hyperhidros behövs egentligen inte varken värme, fysisk ansträngning eller liknande för att öka svettmängden, men självklart påverkas man även av den typen av stimulans. Vid hyperhidros inverkar ofta känslorna starkt på svettaktiviteten, vilket gör att man lätt hamnar i en negativ spiral. Eftersom man är medveten om att man svettas mycket så oroar man sig och då gör stresspåslaget tyvärr också att man svettas mer. Känner man att man svettas ännu mer blir man ännu mer stressad, så det gäller att försöka fokusera på ta det lugnt och inte stressa upp sig. Här kan Absolut Torr naturligtvis vara till stor hjälp. Vet man att man har en säker antiperspirant stressar man inte upp sig lika mycket och då har man istället två faktorer som samarbetar, mot svetten.

Många som lider av hyperhidros ser också till att planera extra noga och ge sig själv mer tid att utföra saker. Exempelvis undviker man att vara sen till möten, bussen etc. så att man måste stressa och springa, tar god tid på sig med morgonbestyr och hushållssysslor med mera.