Att svettas är naturligt och viktigt för bland annat kroppens temperaturreglering, men vissa har en mer uttalad svettning och svettas mer än vad som är funktionellt och nödvändigt. Denna typ av överdriven svettning kallas hyperhidros.

Överaktiva svettkörtlar

Ibland kan hyperhidros vara ett symtom på en annan bakomliggande sjukdom, läkemedelsbehandling m.m. och då kallas det sekundär hyperhidros. Primär hyperhidros däremot har mer oklar orsak, men tycks vara ärftligt och huvudorsaken till den överdrivna svettningen är överaktiva svettkörtlar. Man kan t.ex. svettas kraftigt utan att det är speciellt varmt eller att man är fysiskt aktiv på ett sätt som motiverar svettningen. Den primära formen av hyperhidros är vanligast och drabbar ca 3-5 % av befolkningen.

Primär hyperhidros startar oftast i barnaåren, tonåren eller under tidig vuxen ålder, men kan även komma senare i livet. Det är lika vanligt hos män och kvinnor och kan bli bättre med åren. Man svettas ofta mer eller mindre i olika perioder, så kallade skov och svettningarna är vanligast i armhålor, handflator, fotsulor, på huvudet, i ansikte och nacke.

Stor inverkan på vardagslivet

Kraftiga svettning har ofta stor inverkan på vardagslivet och för de som drabbas har det ofta negativ inverkan på livskvaliteten. Man tänker ofta på sina besvär och mycket tid läggs på att försöka dölja sina svettningar eller undvika obekväma situationer där problemen förvärras eller blir extra besvärande. Det är vanligt att man enbart klär sig i vissa färger eller har flera lager kläder för att svettfläckarna inte ska synas och att man har med sig extra ombyten.

Att ta i någon eller att hälsa vid uttalad handsvett kan kännas mycket pinsamt och göra att man drar sig undan från sociala situationer, men kraftig handsvett kan också bli handikappande genom att det kan vara svårt att hantera verktyg, hålla i papper, använda pekskärmar etc. Vill man inte ta av sig skorna inför andra, för att det kan lukta illa eller bli fläckar på golvet, kanske man undviker att besöka vänner. Att svettas från ansiktet kan kännas frustrerande när man är på möten, ska hålla presentationer eller vid kontakt med människor.

Finns hjälp att få och effektiva behandlingsalternativ

Många som drabbas av hyperhidros lider i tysthet, men det finns hjälp att få och det finns ett flertal olika behandlingar mot kraftiga svettningar. Första steget brukar vara att på apotek köpa en extra effektiv antiperspirant som Absolut Torr. Skulle man uppleva att man inte får tillräcklig hjälp med antiperspiranter kan t.ex. injektionsbehandling eller kirurgi övervägas. I så fall vänder man sig med fördel till en specialiserad svettmottagning alternativt en hudmottagning, där det ofta finns personal specialiserade på hyperhidros etc.